Tips voor nieuwe moeders

Tips voor nieuwe moeders

Vandaag vroeg iemand mij welke producten nieuwe moeders goed kunnen gebruiken. Nadat ik een hele lijst voor ze had opgeschreven besloot ik er een blogartikel over te schrijven. Misschien kan ik andere toekomstige moeders uit de brand helpen!

Mocht je je afvragen uit welke ervaring ik spreek, in juli werd ik zelf moeder van het liefste kleine jongetje en op dit moment ben ik nog steeds met zwangerschapsverlof :-)

Ik moet zeggen dat deze lijst misschien niet geldt voor iedereen, maar eerder is ontstaan uit mijn ervaring en nieuwe behoeftes. Bovendien kan het een goede hulp zijn die je kan motiveren bij dingen waarover mensen minder vaak praten.

Elke vrouw beschrijft de eerste dagen als moeder als magisch, maar vertelt je niet dat het soms erg onbekend en angstig kan zijn om in die nieuwe onbekende wereld gelanceerd te worden. Als er twee woorden zijn die in de eerste paar dagen belangrijk zijn, dan zijn dat in mijn ervaring "praktisch" en "tijdbesparend".

Wij beginnen met een paar praktische tips voor zwangere vrouwen en nieuwe moeders:

 • Masseer na elke douchebeurt je buik en borst in met olie. Kies een olie die je bevalt en besteed een paar minuten aan dit ritueel - het is het echt waard. Ik heb dit zelf altijd erg gedisciplineerd volgehouden (Iets wat ik normaal gesproken helemaal niet ben) en ik ben geen dag vergeten. Ik heb tot mijn grote vreugde geen striae overgehouden aan mijn zwangerschap! Hiervoor heb ik alle producten gebruikt die ik kon gebruiken, zolang het maar volledig natuurlijk was.
 • De Weleda borstvoedingsthee is ideaal voor het stimuleren van de melkproductie en het voorkomen van buikkrampen. Je kunt het een paar weken voor de geboorte en tijdens de borstvoedingstijd drinken.
 • Olie voor het perineum. Je kunt speciale Weleda olie of eigenlijk elke andere jojoba-olie gebruiken. Het is belangrijk om dit gedeelte van je lichaam zacht te houden, want je hebt het nodig tijdens de geboorte. Het is geen garantie dat je intieme bereik elastischer wordt, want tijdens de geboorte kan alles gebeuren ;-) Maar ik heb het wel gedaan.
 • Borstvoedingsolie. Ik gebruik zelf altijd de olie van Weleda tussen het borstvoeden door (Niet altijd overigens) en ik denk er altijd aan om de borst voor het voeden goed te wassen.
 • Garandeer dat jouw huis na de geboorte een ontstekingsremmende werking heeft. (Natuurlijk, een kind krijgen is een magische ervaring, maar zonder er doekjes om te winden: het doet gewoon pijn.) Ik heb zelf neemolie gebruikt om compressen te maken en mijn lichaam te verfrissen en te helen. Ik heb ook verschillende zalven gebruikt van bijvoorbeeld Tea Natura of La Saponaria.
 • Zorg dat je maandverband in huis hebt. Bij een natuurlijke geboorte kan het tot wel 15 dagen naderhand gaan bloeden. (Ik heb zelf eigenlijk al jaren geen maandverband meer benut sinds ik de menstruatiecup heb ontdekt.) Ik heb de producten van ImseVimse hiervoor gebruikt en ik moet zeggen dat het goed voelde, het had een koelende werking en de luchtcirculatie bleef goed.
 • Nu nog een persoonlijk advies: Laat je niet gek maken met de gedachte "Maar ik ben zwanger!". Zwanger zijn is geen ziekte, maar een heel natuurlijk (en prachtig) proces dat onderdeel is van het leven. Het belangrijkste is om te ontspannen, want het kind voelt alles. Ontspannen moeder = rustig kind. Gestresste moeder = Nerveus kind. Wees niet bang over welk product je wel of niet kunt gebruiken, overleg gewoon met je gyneacoloog en alles komt goed. Let wel op dat munt en salie minder goed zijn tijdens de zwangerschap omdat ze een negatief effect kunnen hebben op de melkproductie. Geurolie en essentiële olie kun je tijdens de zwangerschap ook beter vermijden!

Welke producten heb ik precies gebruikt? Gewoon alles wat ik in huis had. Ik heb de producten gebruikt op een manier waarvan ik dacht dat het het beste was. Voor mijn buik heb ik bijvoorbeeld jojoba-olie of amandelolie gebruikt, maar ook specialere olie zoals de chocolade-olie van Dr. Organic, de multifunctionele balsem van Bio Happy, de schoonheidsolie van Alviana, shea- en cacaoboter, kortom, alle hydraterende producten.

Probeer uit te rusten zodra je thuis komt. Je zult je soms als een zombie voelen, maar geen zorgen, dat gaat wel weer over.

En dan komt de baby en je kunt je als moeder afvragen wat je nodig hebt. Voor mij was 'Praktisch' het belangrijkste woord en ik heb het elke dag gemerkt. Tijdens het baden, als mijn man niet thuis was om mij te helpen, was het bijvoorbeeld nodig om producten met pompjes te hebben. Wie had daaraan gedacht?

 1. Natuursponzen zijn onmisbaar. Ik wil Josephine van Cose della Natura graag bedanken, omdat ze mij een aantal heeft gegeven. Ze waren mijn redding! Een voor mijn gezicht in de ochtend, een voor de billen tijdens het verschonen van de luier, en een andere, grotere, voor tijdens het baden. Ze zijn zo zacht, het is perfect.
 2. Ik had een vernevelaar met kamillewater te staan en ik vond een goede manier om hem te gebruiken: Bij het verschonen van luiers heb ik een beetje op de spons gesproeid, alles goed gedroogd, en rode uitslag bleef weg!
 3. Natte doekjes. Ik gebruik niet graag wegwerpdoekjes, maar in noodgevallen, wanneer de luier extreem vol is is het een uitkomst. Ik heb meerdere soorten geprobeerd en ze zijn allemaal goed!
 4. Omdat de baby de eerste tijd nog niet in bad gewassen kan worden heb ik een katoenen doek in warm water en een paar drupjes olie gedrenkt. Ik gebruik hiervoor vaak jojoba-olie, dezelfde die ik ook voor mijn eigen lichaam gebruik. Soms gebruik ik ook nog andere reinigingsolie voor kinderen van bijvoorbeeld Biofficina, Maternatura of La Saponaria. Deze olie gebruik ik nog steeds bij de dagelijkse reiniging.
 5. Voor het baden raad ik rijstzetmeel en een natuurlijk reinigingsmiddel aan. Een drupje op de spons is genoeg. Om weer terug te komen op het woord 'Praktisch': Ik gebruik altijd verpakkingen met een pompje. Om met één hand het hoofdje vast te houden, en met de andere kant een verpakking te openen is erg lastig.
 6. Voor de billen gebruik ik een creme van Weleda. Deze zijn moeiteloos te gebruiken. Ik heb nog een paar andere cremes die ik wil gebruiken, maar ik wacht even tot deze leeg is.
 7. Een product die ik zelf super vind is de Weleda buikolie. Het helpt echt! Je kunt het gewoon op de buik en de voeten masseren.
 8. Een goede draagzak is onmisbaar. Een slaapzak waarin je je kind als een kleine burrito kunt inwikkelen, zodat de kleine zich net zo knus voelt als in je buik, zodat hij heerlijk slaapt. De mijne slaapt na drie maand al de hele nacht door!
 9. De babyborstel (De mijne is van Tek) is misschien als kam nog niet erg nodig, omdat de baby nog niet zoveel haar heeft, maar baby's houden heel erg van massages.

Nog een tip: Haal een goede rugzak waarin je luiers, cremes, doekjes, desinfectiemiddel voor je handen (Alkemilla of Dr. Bronner's zijn erg goed) mee kunt nemen. Ik raad hiervoor de natte doekjes van Biricco erg aan omdat ze klein, praktisch en makkelijk zijn te gebruiken. Dat is erg belangrijk wanneer je niet thuis bent. Houd je rugzak altijd klaar voor gebruik. Ik vul hem altijd weer op zodra ik thuis ben. Ik kijk even wat mist en zet hem weer klaar voor de volgende wandeling.

Ik hoop dat dit je heeft kunnen helpen! Veel geluk en liefde voor alle nieuwe moeders.

Alice