Lavendel

lavendula angustifolia (lavender) oil, Lavendula angustifolia oil

Deze plant uit de Lamiaceae-familie is een bijzonder veelzijdige medicinale plant. Lavendel heeft een helende werking, stimuleert de bloedcirculatie, is ontstekingsremmend en verzachtend en heeft ook een bepaald antischimmel- (schimmelwerend) en antibacterieel effect. Dit is met name uitgesproken in de essentiële olie van lavendel. Ook gebruikt om allergische reacties te behandelen, het ontstekingsremmende effect van lavendelolie is algemeen bekend. Lavendelolie is een van de weinige etherische oliën die puur op de huid kan worden aangebracht. Bevorderend helende en zelfs kalmerende, helpt de lavendel brandwonden te behandelen en kan door de daling worden toegepast om blaarvorming te verhinderen. Voorzichtigheid is echter geboden, omdat lavendelolie allergische reacties kan veroorzaken, hoewel dit zeer zelden gebeurt.
Naast echte lavendel zijn er verschillende ondersoorten en hybriden. Als echte lavendel uitdrukkelijk wordt gezocht, kijk dan naar de termen "Lavendula Angustifolia" of "lavender fine".

Cosmetische eigenschappen:

  • genezend, ontstekingsremmend en antibacterieel, ideaal voor acne en onzuivere of ontstoken huid
  • bevordert de bloedsomloop en kalmeert, geschikt voor de verzorging van brandwonden
  • kan ook in pure vorm worden gebruikt

Lavender Extra wordt uitsluitend in de Franse Alpen geproduceerd en wordt uit het wild gewonnen.
In de aromatherapie is lavendel stimulerend, opbeurend en tonus, kalmeert en verlicht depressie. Het kan worden gebruikt om nachtmerries en angst te kalmeren, of om slapeloosheid, nervositeit en prikkelbaarheid te behandelen. Tijdens de zwangerschap mag lavendel niet worden aangebracht.


Producten met Lavendel: