Panthenol

Panthenol, Panthenol (Vitamin B5)

Panthenol is een vitamine B-precursor (pro-vitamine B5) en is in hoofdzaak betrokken bij regeneratieve metabolische processen van de huid. D-panthenol zelf heeft geen cosmetisch effect, maar wordt actief wanneer het wordt omgezet in het cosmetisch effectieve pantotheenzuur. Vanwege de hoge compatibiliteit wordt het vaak gebruikt voor babyverzorgingsproducten, ook bij luiercrèmes. Het heeft een vochtbindend, ontstekingsremmend, regeneratief en genezend effect. Panthenol versterkt ook de barrièrefunctie van de huid en verbetert de elasticiteit ervan, waardoor nieuwe celvorming bij wonden wordt bevorderd. Dit is de reden waarom het ook wordt gebruikt in gevallen van verwondingen of zonnebrand. Aangezien de bloedstroom wordt verminderd, verdwijnt de roodheid van de huid snel en wordt jeuk verminderd. Ook kan een door oppervlakteactieve stoffen of door de zon beschadigde huid snel herstellen met behulp van panthenol.
In haarverzorgingsproducten hydrateert en verzacht Panthenol. Het kan in de haarschacht doordringen en daar vocht vasthouden, of als provitamine worden opgenomen op de hoofdhuid in de haarwortels. Bij gebruik in nagelverzorging bevordert het de flexibiliteit en heeft het een waterbindend effect.

Cosmetische eigenschappen:

  • Bijzonder verdraagzaam, ideaal voor babyverzorging
  • Helend, ontstekingsremmend en regenererend, geschikt voor luierverzorging
  • Bindt vocht en bevordert de beschermende functie en de elasticiteit van de huid. Ook geschikt voor het behandelen van beschadigde, jeukende huid, of after-sun verzorging
  • Werkt tegen roodheid
  • Ideaal voor haarverzorging, hydrateert en verzacht
  • Bevordert flexibiliteit & bindt water in nagelverzorging

Producten met Panthenol: