Natuurlijke reiniging van jouw gestoffeerde meubelen

Natuurlijke reiniging van jouw gestoffeerde meubelen

Hoeveel tijd brengen we door op de bank? Als we er goed over nadenken, is dat best veel. En we gebruiken hem voor allerlei gelegenheden: als vrienden langskomen voor een kopje koffie, als we onszelf trakteren op een snack voor de tv, of als we onze favoriete chips (die overal kruimelt) eten terwijl we een film kijken... Hoe vlekbestendig een bank ook is, op een gegeven moment moeten we hem schoonmaken, maar meestal is het niet mogelijk om de hoezen te verwijderen. Hier zijn wat tips om je bank op een natuurlijke manier schoon te houden.

De eerste stap is het grondig stofzuigen van alle hoekjes en gaatjes, het verwijderen van haren van huisdieren, kruimels en alles wat aan de vezels kan blijven kleven.

De tweede stap is het maken van een schoonmaakmiddel. Neem hiervoor een emmer lauw water (ongeveer 2 liter) en voeg het sap van een hele citroen en twee eetlepels zuiveringszoutpoeder toe. Week er een schone microvezeldoek in en test de kleurechtheid op een verborgen plek, zoals de achterkant van de bank. Het zuiveringszout lost vlekken op, terwijl de citroen desinfecteert en ook mijt verwijdert. Een laatste veeg met een ander schoon doekje waarop tea tree of eucalyptusolie is gedruppeld, houdt de vervelende beestjes ook weg.

Dit geldt voor banken met stoffen of textiele bekleding... en hoe zit het met kunstleer? Leren en kunstleren banken zijn gevoeliger voor slijtage, maar zijn meestal gemakkelijker schoon te maken omdat ze geen vezels hebben waarin vlekken kunnen vastkoeken. Het is ook de moeite waard om de bank goed te stofzuigen en vervolgens af te nemen met een vochtige doek om het stof te verwijderen. Maak vervolgens een oplossing van witte azijn en water (1/2 glas azijn op een liter water) en bevochtig hiermee een doek om de hele bank goed af te vegen. Ook hier kun je eindigen door de bank in te wrijven met een doek die besprenkeld is met eucalyptus- of tea tree-olie.

Bedenk dat het schoonmaken van de bank belangrijk is om allergieën te voorkomen, vooral als er kinderen in huis zijn!

Bezoek ook de website van Ecosplendo en ontdek veel ecologische producten en schoonmaakmiddelen voor in huis!