Solide cosmetica van La Saponaria

Solide cosmetica van La Saponaria

Natuurlijke verzorgingsproducten in milieubewuste verpakking

We kunnen onze impact op het milieu minimaliseren door te kiezen voor natuurlijke cosmetica met een milieuvriendelijke verpakking of door te kiezen voor zero-waste zorg. Maar wat betekent zero waste eigenlijk en welke beslissingen kan ieder van ons nemen om de voortdurende klimaatverandering een halt toe te roepen? We kennen allemaal de foto's van tonnen plastic die in de oceaan drijft en dieren die gewond raken of eraan overlijden. Het zijn verontrustende beelden die ons vertellen dat de wereld waarin we leven wordt uitgedaagd door de manier waarop we leven en dat we ons gedrag moeten heroverwegen en veranderen, zodat de situatie niet erger wordt.

Gelukkig zetten veel jongeren zich de afgelopen jaren gekozen voor het milieu en organiseren vreedzame straatprotesten in steden over de hele wereld. Tegelijkertijd werken veel bedrijven al jaren in deze richting om steeds milieuvriendelijkere producten aan te bieden. La Saponaria , een Italiaans laboratorium voor natuurlijke cosmetica, is er een van.
Het minimaliseren van de impact van onze dagelijkse activiteiten op het milieu is mogelijk en binnen ieders bereik en begint bij de keuze voor cosmetica met duurzame verpakkingen.

Solide cosmetica zonder plastic verpakking

Wat we dus wel kunnen doen, is onze volle aandacht richten op de verpakking en kiezen voor verzorgingsproducten die zo min mogelijk plastic gebruiken. Hiervoor zijn al tal van aanbiedingen op de markt. De makkelijkste manier is om over te stappen op vaste cosmetica: of het nu shampoo, douchegel of gewoon zeep is. Als ze goed geformuleerd zijn, doen deze producten op geen enkele manier onder voor vloeibare producten en bieden ze dezelfde verzorgende werking en blijft de geur behouden, als deze niet nog intenser of aangenamer is.

Waterless Beauty, waaronder watervrije reinigingsproducten en gezichtsmaskers, hoort ook in deze context van solide cosmetica. Deze cosmetica bieden het grote voordeel dat ze sterk geconcentreerd zijn, minder belastend zijn voor het milieu en ook qua effectiviteit superieur zijn aan klassieke crèmeproducten. Want minder water betekent meer ruimte voor de actieve ingrediënten en
een vrijstelling van conserveermiddelen, die vereist zijn in alle formules op waterbasis. Deze producten zijn te vinden in de vorm van de WONDER POP-lijn, met onder meer make-up removers, gezichtsmaskers en scrubs voor het gezicht en de handen. De verzorgingslijn INNER biedt daarentegen zowel vaste cosmetica als natuurlijke vloeibare producten in bioplastic verpakkingen, voor het haar in de vorm van shampoos en conditioners.

Gebruik van vaste shampoos

Solid shampoos zijn uitgedroogd en daardoor extreem geconcentreerd. Het is voldoende om jouw handen licht te bevochtigen en de shampoo erin op te schuimen. Vervolgens wrijf je het geschuimde stuk shampoo over het haar om de juiste hoeveelheid in het haar te verdelen. en breng het over je haar om de juiste hoeveelheid shampoo te gebruiken.

De shampoos zijn klein en perfect voor op reis. Ze kunnen gemakkelijk in de handbagage worden vervoerd zonder dat je je zorgen hoeft te maken over lekkende vloeistoffen en, belangrijker nog, zonder beperkingen op de hoeveelheid.

De enige extra voorzorgsmaatregel die nodig is bij vaste cosmetica in vergelijking met flessen in flessen is om ze niet in de buurt van water te laten staan en ze op te slaan op oppervlakken die snel kunnen drogen, zoals zeepbakjes van hout of keramiek.

Vaste shampoos hebben geen plastic flessen nodig en zijn ook compacter,
nemen minder ruimte in beslag en hebben ook tal van voordelen op het gebied van transport.
Je kunt jouw haar net zo vaak wassen met één vrachtwagenlading vaste shampoos als met 15 vrachtwagenladingen vloeibare shampoos.

Bewuster verpakken

Afscheid nemen van plastic betekent ook op zoek gaan naar alternatieve materialen, zoals glas of gerecycled aluminium - materialen die gemakkelijk in het huishouden kunnen worden hergebruikt en er een nieuw leven mee kunnen leiden.
Bioplastics nemen een prominente plaats in bij de zoektocht naar alternatieve, milieuvriendelijke materialen. De term verwijst naar een specifiek type plastic gemaakt van organisch materiaal dat na gebruik recyclebaar is.
Groene plastics worden gemaakt van polyethyleen, een materiaal dat niet gemaakt is van aardolie maar van suikerriet en dus een "biobased" materiaal is. Dat wil zeggen, het bestaat uit plantaardig materiaal en bevat geen fossiele materialen of componenten van fossiele oorsprong (steenkool of olie).

Als het gaat om milieuvriendelijke cosmetica, gaat La Saponaria verder dan de ecologische visie en biedt het een breder ethisch concept van respect voor jezelf en de planeet. Want ook de selectie van grondstoffen is hierop afgestemd: de voorkeur gaat uit naar "0 km grondstoffen" uit de lokale teelt, die worden geteeld volgens eerlijke, ethische en milieuvriendelijke richtlijnen.