Wat u moet weten over zonbescherming

Wat u moet weten over zonbescherming

Hier vindt u alles wat u moet weten over natuurlijke zonnebescherming, de juiste toepassing en meer. Kom hier alles te weten!

Zonbeschermingsfactor 20, 30 of zelfs 50? Heb ik UVA- of UVB-bescherming of beide nodig? Hoe vaak moet ik het aanbrengen en hoeveel crème moet ik nu eigenlijk gebruiken?

Het onderwerp zonnebescherming is complex en roept veel vragen op. Geen wonder, want het is uitermate belangrijk om jezelf goed tegen de zon te beschermen. Niemand wil immers huidkanker krijgen. De meest voorkomende vragen worden hier beantwoord.

Waarom is bescherming tegen de zon zo belangrijk?

De zon is iets geweldigs, het geeft ons warmte, energie en verbetert onze stemming. Maar de straling is ook gevaarlijk. De twee soorten ultraviolette straling UVA en UVB kunnen onze huid beschadigen. UVA-straling dringt door in de dermis (de lederhuid) en is daarom verantwoordelijk voor huidveroudering. Daarom behoren zonnefilters met UVA-bescherming tot de beste anti-aging producten die er zijn. UVB-straling zorgt voor zonnebrand.

Werkt Zonnebescherming tegen UVA- en UVB-straling?

Goede zonnefilters beschermen tegen beide soorten straling. In de EU is wettelijk bepaald dat UVA-bescherming ten minste een derde van de UVB-bescherming uitmaakt. Om zeker te zijn, zoek naar het UVA symbool op de verpakking.

Gebruik alleen zonnebeschermingsproducten die beschermen tegen UVA en UVB.

Welke soorten zonnewering zijn er?

Er zijn verschillende soorten zonweringsfilters, de meest voorkomende: chemische filters of minerale filters. Chemische filters worden door de huid opgenomen. Ze absorberen vervolgens UV-straling en zetten deze om in warmte. Dit type zonbescherming is niet toegestaan in natuurlijke cosmetica omdat chemische filters koraalsterfte in de zee en mogelijk allergieën veroorzaken.

Minerale filters vormen een beschermend laagje op de huid waar ze zonlicht reflecteren. In het verleden lieten deze producten een witachtige waas op de huid achter. Tegenwoordig zijn er veel producten met minerale filters waarmee dit niet meer het geval is. In sommige minerale filters zitten nanodeeltjes die ook bekritiseerd worden. Ook hier, bekijk de verpakking want het gebruik van nanodeeltjes moet aangegeven worden.

Hoe lang kan ik met zonbescherming in de zon blijven?

Dat hangt volledig af van uw huidtype en de eigen zelfbeschermingtijd. Mensen met een lichte huidskleur kunnen ongeveer 10 minuten in de brandende zon blijven; bij een medium huidtype is dit ongeveer 15 minuten en bij een donkere huidtype tot 20 minuten.

Vermenigvuldig deze tijd met de beschermingsfactor die u gebruikt. Bijvoorbeeld: Als je bij een medium huidtype een product met een zonbeschermingsfactor 20 gebruikt, ben je ongeveer vijf uur lang tegen de zon beschermd.

Afhankelijk van hoeveel je zweet, of je het water in gaat en hoeveel crème er verloren gaat door wrijven, wordt de tijd verkort dus breng de zonnebrandcrème regelmatig aan!

Biedt een zonnebrandcrème volledige bescherming tegen UVA- en UVB-straling?

Nee, zonnebrandmiddelen houden schadelijke straling in zeer hoge mate tegen, maar niet volledig. Een zonbeschermingsfactor van 15 biedt bescherming tegen ongeveer 94% van de UVB-straling, met SPF 30 ben je beschermd tegen 97% en met SPF 50 vanaf 98%. Herhaaldelijk aanbrengen van de crème verhoogt het beschermende effect niet. Maar het is nog steeds belangrijk omdat crème weer verloren kan gaan.

Hoeveel zonnebrandcrème moet u gebruiken?

Om de volledige zonbeschermingsfactor te bereiken, moet u een behoorlijke hoeveelheid aanbrengen. Je hebt ongeveer 2 mg crème per vierkante centimeter huid nodig. Dit betekent dat u meer dan 30 ml nodig heeft voor het hele lichaam. Omdat maar heel weinig mensen zoveel smeren, moet u rekening houden met een verminderde beschermende werking. Als vuistregel voor het gezicht: neem ongeveer ⅓ theelepel of de lengte van een vinger. Dan ben je goed beschermd.

Welke zonnebeschermingsfactor is logisch?

Het optimale niveau van de zonbeschermingsfactor is afhankelijk van meerdere factoren.

  • Huidtype
  • Plaats
  • Tijdstip
  • Duur van blootstelling aan de zon

In het dagelijks leven komen veel mensen toe met een goed aangebrachte SPF 15-20. Voor een lichtere huid of als je meer naar het zuiden gaat kan je best mininaal SPF 30 gebruiken. Niks houd je tegen om op veilig te spelen en een hogere SPF te gebruiken.

zouden de meeste mensen goed moeten opschieten met een goed toegepaste SPF van 15-20. Voor een lichte huid of hoe verder je naar het zuiden gaat, moet minimaal een SPF van 30 worden gebruikt. Je kunt natuurlijk altijd op veilig spelen en een hogere SPF gebruiken.

Hoe kan ik mezelf nog steeds tegen de zon beschermen?

De beste bescherming, naast een goede zonnebrandcrème, is kleding met lange mouwen dragen. Het kan relatief heet worden, maar het werkt prima. Bovendien is hoofdbescherming zoals een hoedje en een zonnebril essentieel. Blijf tussen 11.00 en 15.00 uur uit de zon. Een dieet rijk aan antioxidenten kan ook helpen.

Welke soorten bescherming tegen de zon biedt natuurlijke cosmetica?

Er is hier de afgelopen jaren veel gebeurd. Het aanbod aan natuurlijke cosmetische zonbeschermings- en verzorgingsproducten is ondertussen erg groot. Naast klassieke zonnebrandcrèmes zijn er ook sprays, gels, oliën en melk. Kortom: er is voor ieder wat wils.

Hier vindt u ons brede assortiment aan zonverzorgings- en beschermingsproducten van vele internationale topfabrikanten uit de wereld van natuurlijke cosmetica.