Je haar wassen - het hoeft niet altijd shampoo te zijn

In het verleden werd het haar minder vaak gewassen

Een paar decennia geleden waste mensen hun haar nog ongeveer om de twee weken. Tegenwoordig wassen we ons haar vaak dagelijks, maar dat is niet altijd ideaal. Veelvuldig wassen kan leiden tot een geïrriteerde en vettige hoofdhuid, roos, breekbaar haar en zelfs haaruitval. Ons haar is bijna verslaafd aan conditioners, haarmaskers en oliën.

Het gaat er niet om alle haarverzorgingsproducten uit de badkamer te bannen, maar er zijn veel alternatieven die je kunt uitproberen. Iedereen heeft wel eens een klassieke shampoo gebruikt. Maar hoe zit het met vaste shampoo, haarwaspoeder, wasklei of huismiddeltjes?

Baksoda en appelciderazijn

We beginnen met een oud huismiddeltje. De ingrediënten hiervoor zijn in veel huishoudens te vinden. De hoofdhuid en het haar worden gewoon gewassen met baksoda en daarna gespoeld met verdunde appelciderazijn. Dit huismiddeltje heeft het voordeel dat het geen overbodige stoffen bevat zoals siliconen, paraffine of kunstmatige kleur- of geurstoffen. Het is ook heel goedkoop. Baksoda wordt zeer goed verdragen door de huid, daarom kan het ook gebruikt worden op een gevoelige hoofdhuid en gevoelig haar.

Het is gemakkelijk te gebruiken: neem gewoon een flinke eetlepel baksoda en verdun het met een halve liter lauw water. De appelciderazijn wordt ook verdund met lauw water in dezelfde verhouding. Breng de baksoda-mix aan op de hoofdhuid, laat het even inwerken en spoel het uit met de azijn-mix. Spoel het haar ten slotte uit met water.

Dit huismiddeltje maakt het haar zacht en glanzend. Het duurt echter even voordat de hoofdhuid eraan gewend is. Optimale verzorgingsresultaten kun je pas na vier tot zes weken verwachten. Tot die tijd kan er roos ontstaan of kan het haar sneller vet worden. Je moet ook voorzichtig zijn met gekleurd haar. De zuiveringszout trekt de kleur uit het haar.

Plantaardig haarwaspoeder van Khadi

Hoewel dit poeder niet schuimt, reinigt het het haar toch grondig op een zeer zachte en natuurlijke manier. Het kan daarom ook worden gebruikt als babyshampoo, omdat het geen chemicaliën bevat en zeer mild is.

Ghassoul Wasklei van TEA Natura

Deze puur natuurlijke klei wordt gedolven in Marokko en wordt daar al eeuwenlang gebruikt voor lichaamsverzorging. Het is een volledig ecologische reiniger voor lichaam en haar. Om het haar te wassen wordt het kleipoeder gewoon met water gemengd tot een pasta. Het vet wordt van het haar en de hoofdhuid verwijderd en het haar wordt zijdezacht, glanzend en glad.

Vaste shampoos

Deze zijn een echt en milieuvriendelijker alternatief voor vloeibare shampoos. Hun formules vereisen helemaal geen water, maar zijn bijna identiek aan die van conventionele shampoos. Dit betekent dat ze compact zijn, minder verpakkingsmateriaal nodig hebben en minder ruimte innemen. Ze zijn ook extreem zuinig - gemiddeld is één vaste shampoo gelijk aan twee flessen vloeibaar product. Bovendien zijn de producten ook ideaal voor op reis, omdat ze zowel ruimtebesparend als gemakkelijk in te pakken zijn.

Wil je liever een klassieke shampoo maar geen chemicaliën? Kijk dan hier voor onze grote selectie natuurlijke shampoos. Neem nu een kijkje!