Milieuvriendelijke verpakkingen op een nieuw niveau

Milieuvriendelijke verpakkingen op een nieuw niveau

Graspapier kartonnen verpakkingen

Kartonnen dozen en verpakkingen maken deel uit van ons leven. Of het nu gaat om een verzenddoos of om glazen flesjes te beschermen - ze zijn een noodzakelijk kwaad, maar ze zijn beslist milieuvriendelijker dan plastic verpakkingen. Maar moeten we tevreden zijn met "Daar hebben we nog geluk mee ..." ?!

Karton en papier - een paar feiten

Wist je dat Europa bijna 77,5 miljoen ton papier en karton per jaar gebruikt? Er wordt uitgegaan van een jaarlijks papierverbruik per hoofd van de bevolking (in Duitsland en Oostenrijk) van ongeveer 250 kg. Alleen al om deze massa te produceren heb je 550 kg hout, 1.300 kWh energie en tot wel 13.000 liter water nodig. Dat is veel voor slechts één persoon. Gelukkig zijn papier en karton recyclebaar, maar recyclen kost ook veel energie. Dus wat als u verpakkingskarton zou kunnen produceren met minder energieverbruik dat ook biologisch afbreekbaar is in uw eigen composthoop? Om een antwoord te vinden op deze vraag, heeft men geprobeerd om verpakkingen naar een nieuw niveau te tillen om meer resources te besparen, duurzamer en milieuvriendelijke te zijn. Het resultaat: de graspapieren verpakking!

Wat is graspapier precies?

Graspapier is uniek natuurlijk en bestaat, zoals de naam al doet vermoeden, uit zongedroogd gras met een aandeel oud papier. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van groenstek, dat aangroeit op gebieden die sowieso niet voor landbouw worden gebruikt en dus de perfecte grondstof zijn. Maakt u zich geen zorgen, dat betekent niet dat dit gras wordt onthouden aan dieren! Een "landbouwkundig ongebruikt gebied" is precies hoe het klinkt: het wordt niet gebruikt voor landbouw en ook niet voor veevoer - het is dus gewoon weiland. Maar ook daar moet op worden gelet. Het gras voor de kartonnen dozen groeit in lokale weilanden bij de verwerkingspapierfabrieken - dit bespaart transportroutes en kosten, die bij hout als aanzienlijk bekend staan. Het beste eraan: gras groeit ook veel sneller dan hout!

Resources besparend en milieuvriendelijk

Door de natuurlijke zachtheid van gras is er veel minder energie, water en chemicaliën nodig om papier te maken. Ter vergelijking: voor een ton papier gemaakt van houtpulp zijn duizenden liters water nodig. Voor dezelfde hoeveelheid graspapier heb je 2 liter nodig. Dat zorgt voor een wezenlijk verschil!
Maar ook bij de productie van graspapier wordt de CO2 - uitstoot met 75% verminderd. Dit wordt niet alleen verklaard door de korte transportroutes, maar ook doordat er geen chemicaliën, zoals minerale olie, nodig zijn voor de productie.

Als je twee of meer van de mooie dozen met elkaar vergelijkt, zul je merken dat ze niet alleen een uniek patroon hebben, maar ook dat ze naar vers gemaaid gras ruiken. Bovendien is graspapier niet alleen mooi, het is ook recyclebaar en biologisch afbreekbaar.

Composteren is een geweldige manier om afval te verminderen omdat het proces afval verandert in voedselrijke grond, die op zijn beurt weer in de tuin kan worden gebruikt. Maar voordat de doos in de compost belandt, vergeet niet het etiket te verwijderen, als er een opzit.

Hier vindt u onze merken die hun producten al in graspapier verpakken.