Maca - De huidverzorgende wortel

Maca - De huidverzorgende wortel

In de bergenvan de Andes in Peru, op een adembenemende hoogte van 3.500 tot 4.500 meter, gedijt een bijzondere wortel genaamd Maca, of Lepidium meyenii. De naam "maca" ontleent zijn oorsprong aan de inheemse Ketschua-taal, waar "Ma" "gegroeid in de bergen" betekent en "ca" "voedsel dat kracht geeft"

Deze wortel, behorende tot het geslacht kruidkers in de kruisbloemenfamilie, trotseert de meest barre omstandigheden. Extreme temperaturen, constante wind en intense UV-straling dagen deze plant uit, maar ze weerstaat met een ongekende kracht en robuustheid.

Eeuwenlang hebben inheemse Peruaanse stammen de kracht van Maca gekend en gebruikt om hun energie en uithoudingsvermogen te vergroten. Maar er is meer. Recent onderzoek heeft aangetoond dat Maca niet alleen ons innerlijke welzijn verbetert, maar ook onze uiterlijke schoonheid verfraait. Met eigenschappen die de huid doen stralen en herstructureren, vermindert Maca rimpels en stimuleert het de celvernieuwing, waardoor het een natuurlijk en effectief ingrediënt is voor de verzorging van de rijpe, droge of vermoeide huid.

Maca: De sleutel tot gracieus ouder worden

De voordelen van Maca beperken zich niet tot huidverzorging. Deze veelzijdige wortel is ook een voedingsrijke toevoeging aan ons dieet. Boordevol eiwitten, complexe koolhydraten, vezels, vitaminen, fosfor, ijzer en koper, biedt Maca een scala aan stimulerende eigenschappen voor ons lichaam. De knollen bevatten ook veel secundaire plantaardige stoffen.

De makkelijkste manier om maca te consumeren is als poeder. Macapoeder heeft een nootachtige, licht aardse smaak en is perfect voor smoothies, sappen, als ingrediënt in muesli en voor gebakken producten of energierepen.

Wil je zelf de kracht van Maca ervaren? Probeer dan dit eenvoudige smoothierecept:

Maca Super Smoothie

Ingrediënten:

  • 250 ml plantaardige melk (amandel-, soja- of havermelk)
  • 2 grote bananen (eventueel bevroren)
  • 1 el macapoeder
  • 1 el pindakaas
  • 1 vanillestokje

Bereiding:

  • Snijd het vanillestokje in de lengte in plakjes en schraap het merg eruit
  • Doe het merg in een blender met de overige ingrediënten.
  • Mix tot de vloeistof een romige consistentie heeft.
  • Geniet van deze voedzame boost!