Mythes over de huid

Mythes over de huid

Tegenwoordig is er online veel verkeerde informatie te vinden, daarom analyseren we vijf mythes over het onderwerp 'huid'.

Hoe hoger de beschermingsfactor in zonnebrandcrèmes, hoe beter

Na een bepaald niveau heeft een hogere zonbeschermingsfactor (SPF) weinig extra voordeel ten opzichte van een lagere SPF. Deskundigen raden over het algemeen aan om een zonnebrandcrème met een beschermingsfactor van minstens 30 te gebruiken, omdat deze 97% van de UVB-straling blokkeert.

Een hogere SPF kan het overwegen waard zijn als je van plan bent om langer dan twee tot drie uur buiten te zijn - vooral 's middags, de uren met de hoogste blootstelling aan de zon (10.00 tot 14.00 uur). Maar in de meeste gevallen is een hogere SPF de extra kosten niet waard.

Een nauwelijks zichtbaar litteken is een teken van een goede chirurg

De echte vaardigheid van een chirurg ligt in wat hij of zij doet tussen het openen en sluiten van de wond. Hoewel chirurgen routinematig meer aandacht besteden aan gezichtsprocedures (dunne hechtingen gebruiken, hechtingen dichter bij elkaar plaatsen of het gebruik van hechtingen zoveel mogelijk vermijden), zegt het uiterlijk van een litteken weinig over de vaardigheid van de chirurg.

Vitamine E laat littekens verdwijnen

Er is weinig bewijs dat deze bewering ondersteunt. Vraag dermatologisch advies als je je zorgen maakt over het uiterlijk van een litteken. Er zijn veel manieren om het uiterlijk van littekens te verbeteren, waaronder laserbehandelingen.

Het kruisen van je benen veroorzaakt spataderen

Er zijn een aantal risicofactoren die het ontstaan van spataderen bevorderen, maar je benen kruisen hoort daar niet bij.

Herediteit is een van de belangrijkste aspecten, omdat naar schatting 80% van de mensen met spataderen ten minste één ouder heeft met dezelfde aandoening.

Andere dingen die iemand vatbaar maken voor spataderen zijn

  • Weinig lichaamsbeweging
  • Hoge bloeddruk
  • Roken
  • Zwangerschap
  • Overgewicht
  • Of een baan waarbij je lang moet staan

Als je al spataderen hebt, kan het helpen om je benen hoog te leggen en steunkousen te dragen. Maar of je wel of niet je benen kruist, heeft geen invloed op het wel of niet krijgen van spataderen.

Hoofdmassage kan kaalheid voorkomen

Er is geen bewijs dat regelmatige hoofdmassage kaalheid voorkomt, hoe verleidelijk het ook is om dat te geloven.

Als je iets ongewoons ziet op je huid of als je je zorgen maakt over hoe je je huid gezond kunt houden, praat dan met artsen of dermatologen.