Skin Care Hero Bakuchiol

Skin Care Hero Bakuchiol

Ideaal als anti-aging en tegen acne

Bakuchiol - wat is het eigenlijk?

De term ligt momenteel op ieders lippen en wordt geprezen als een trendingrediënt in de huidverzorging. Het is een ingrediënt dat wordt verkregen uit zowel de bladeren als de zaden van de Psoralea corylifolia plant - ook wel harsklaver genoemd. De eenjarige plant is inheems in India en Sri Lanka, waar hij 50-90 cm hoog wordt en mooie lichtpaarse bloemen heeft, in korte, gecondenseerde, afwisselende pluimen. De naam Bakuchiol is afgeleid van de Sanskrietnaam voor de plant: Bakuchi of Babchi.

Psoralea corylifolia wordt al heel lang gebruikt in de traditionele geneeskunde in China en India. De plant bevat talrijke fytochemicaliën, waaronder flavonoïden, coumarinen en meroterpenen. Bakuchiol is ook een krachtige antioxidant die de huid beschermt tegen vervuiling en vrije radicalen.

De voordelen van Bakuchiol in huidverzorging

Door zijn samenstelling wordt bakuchiol beschouwd als een echt, zacht en natuurlijk alternatief voor retinol. Het is een functioneel analoog ingrediënt dat, hoewel het op een zeer vergelijkbare manier werkt als retinol, niet de bijwerkingen ervan heeft.

Retinoïden, synthetische maar zeer doeltreffende versies van vitamine A, bieden talrijke voordelen bij de antiverouderingsbehandeling, maar zij moeten met de nodige voorzichtigheid worden gebruikt. Ze zijn gewoon niet geschikt voor gevoelige huidtypes, veroorzaken in vele gevallen irritatie en veroorzaken lichtgevoeligheid, die op haar beurt kan leiden tot een fototoxische reactie op de huid.

Bakuchiol is, in tegenstelling tot retinol, een natuurlijke, relatief jonge huidverzorgingsactieve stof, maar biedt dezelfde voordelen zonder de bekende nadelen van retinol.

Het wordt aanbevolen bij:

  • Hyperpigmentatie - ook van lichtgerelateerde aard
  • Rimpels en fijne lijntjes
  • Verlies van elasticiteit en textuur
  • Doffe, bleke huidskleur
  • Acne

Vooral de goede tolerantie - zelfs van de gevoelige huid - maakt bakuchiol zo interessant voor de huidverzorging. Afgezien daarvan heeft het geen fotosensibiliserend effect zoals zijn synthetische verwant. Niettemin - en dat mag hier niet onvermeld blijven - is het niet aan te raden zonder zonnebescherming de deur uit te gaan. Het is bewezen dat UVA-straling huidveroudering bevordert en zonneschade kan veroorzaken. Alleen al om deze reden moet een zonnebrandcrème altijd deel uitmaken van de dagelijkse ochtendroutine, ongeacht welke huidverzorgingsingrediënten worden gebruikt.

Bovendien heeft bakuchiol een goede fotostabiliteit, wat betekent dat het actieve bestanddeel zijn werkzaamheid niet verliest en niet wordt afgebroken wanneer het aan UV-straling wordt blootgesteld. Dankzij zijn antioxiderende eigenschappen beschermt het actieve bestanddeel de huid bovendien tegen vrije radicalen.

Het wordt ook goed verdragen in combinatie met andere actieve bestanddelen, zodat er vrijwel geen beperkingen zijn voor het gelijktijdige gebruik van andere actieve cosmetica. Het wordt alleen afgeraden om enzymen- of zuurpeelings te gebruiken tijdens het gebruik van Bakuchiol, omdat dit kan leiden tot ongewenste lichtgevoeligheid van de huid.

Het extract van Psoralea corylifolia bevordert de integriteit van de extracellulaire matrix, en zorgt zo voor een dikkere huid door steviger bindweefsel omdat de collageensynthese wordt gestimuleerd. Tegelijkertijd wordt de regeneratie van de bovenste huidlagen bevorderd, wat zorgt voor nieuwe glans en egaliteit. Pigmentvlekken worden op die manier verminderd en de huid ziet er over het algemeen steviger en frisser uit.

Maar bakuchiol wordt ook gebruikt bij acne en zou serieus kunnen concurreren met salicylzuur. Het actieve bestanddeel is actief in alle vier de stappen van het acne-proces: het minimaliseert de opbouw van comedogeen bestanddelen in de poriën, gaat overmatige talgproductie tegen, heeft ontstekingsremmende eigenschappen en heeft een positief effect op pigmentatie veroorzaakt door ontstekingen.

Bakuchiol in de schoonheidsroutine

Aangezien elke huidverzorgingsroutine slechts zo goed kan zijn als de dagelijkse schoonheidsroutine in haar geheel, zijn een milde maar grondige reiniging en een goede bescherming tegen UV-straling van essentieel belang! Bakuchiol wordt gewoonlijk gebruikt in de vorm van serums als aanvullende verzorging, en kan als zodanig onverdund worden aangebracht na de reiniging en vóór de dagelijkse vochtinbrengende crème als tussenstap. Als je niet zoveel tijd wilt besteden aan verschillende verzorgingsstappen, dan kun je een paar druppels Bakuchiol serum mengen in de hoeveelheid dag- of nachtcrème die je gewoonlijk gebruikt. Vergeet niet je 's morgens in te smeren met zonnecrème om je huid mooi te houden!