Co-Washing & Squish to Condish

Co-Washing & Squish to Condish

De haarverzorgingsroutine voor krullende texturen

Breng de schoonheid van je krullen naar boven - met de co-wash en Squish to Condish (STC) methoden.

Heb je ooit gehoord van de Curly Girl Methode (CGM)? Als je krullend haar hebt, ben je de term vast en zeker tegengekomen. We hebben interessante feiten en technieken samengevat in een blogpost, die je een overzicht geeft van deze verzorgingsmethode. Een van de belangrijkste pijlers van CGM is het kennen van je krultype en het vermijden van tal van schadelijke stoffen die in cosmetica zitten.

Dit brengt ons bij het echte, en belangrijkste punt: als je krullend haar hebt, wordt geadviseerd het gebruik van shampoo te vermijden. In plaats daarvan wordt aangeraden om shampoo te vervangen door een conditioner of co-wash. Deze laatste biedt het beste van twee werelden: het reinigt en verzorgt het haar tegelijkertijd en is geschikt voor CGM. Dit betekent dat het product is samengesteld uit "schone" ingrediënten vanuit het oogpunt van CGM. Co-washing verwijst naar het reinigen van het haar met een conditioner die milder is voor het haar en sulfaten volledig vermijdt.

Shampoos bevatten vaak schadelijke stoffen, zoals agressieve oppervlakteactieve stoffen, die er goed in zijn om het haar te ontdoen van zijn natuurlijke oliën. Ze kunnen de haarvezels beschadigen en zijn agressiever voor de hoofdhuid en het haar. Krullende haartexturen hebben een unieke structuur en hebben extra speciale verzorging nodig om er glanzend, gezond en veerkrachtig uit te blijven zien. Gelijktijdig wassen van krullend haar is de zachtste manier om ervoor te zorgen dat je krullen er op hun best uitzien.

Wat zijn de voordelen?

Krullen en pluizig haar zijn van nature droger dan steil haar. De structuur van het haar zorgt ervoor dat de natuurlijke oliën die door de hoofdhuid geproduceerd worden, er veel langer over doen om hun weg te vinden naar de lengten van het haar. Shampoo gebruiken om krullend haar te reinigen betekent dat het haar en de hoofdhuid er droog uit blijven zien en zelfs kunnen gaan jeuken.

De voordelen van co-washing:

  • De vochtbalans van de hoofdhuid en het haar blijft intact.
  • Verhoogde glans en minder kans op pluizig haar.
  • Meer gedefinieerde krullen.
  • Vernieuwde soepelheid, minder haarbreuk en verbeterde handelbaarheid van het haar.

Wie kan baat hebben bij de STC-methode?

Het is het beste als je je krulpatroon en haartype kent om je haar optimaal te verzorgen.

Squish to Condish en co-wasmethoden zijn in principe geschikt voor bijna elk haartype - van dik, tot droog en poreus haar. Deze technieken voorzien het haar van intensief vocht en reinigen de lokken zonder uitdroging te veroorzaken.

De methodes zijn niet per se ideaal voor vette haartypes omdat de overtollige olie niet wordt verwijderd, wat resulteert in een vettig uitziende look. Co-washing wordt sterk afgeraden voor beschadigd en breekbaar haar. Conditioners zijn geformuleerd om de haarvezels zachter te maken, wat niet gunstig is voor zwakkere haartypes. Kies in plaats daarvan voor speciale producten met ingrediënten waarvan bekend is dat ze het haar herstellen.

Ben je bekend met jouw krultype?

Misschien ben je termen tegengekomen waaronder 2c of 3b krullen? Deze termen verwijzen naar de verschillende krulhaarcategorieën - en daar zijn er verschillende van. Ze variëren van 2a, dat zachte golven beschrijft, tot 4c, dat verwijst naar een grove textuur. De categorieën worden hieronder prachtig geïllustreerd:

Kun je jouw unieke krulpatroon niet vinden? Geen nood, de meeste mensen hebben een mix van 2 of meer krultypes.

Hoe werkt co-washing?

Co-washen verwijst naar het gebruik van co-washes of sulfaat-, siliconenvrije en lichtere conditioners om het haar te reinigen. De eerste kunnen milde detergenten/oppervlakteactieve stoffen bevatten, maar zijn aanzienlijk milder dan die in een shampoo, waardoor ze qua producttype meer lijken op een conditioner. Conditioners bevatten daarentegen meestal geen oppervlakteactieve stoffen, maar dit maakt ze ook minder effectief in het reinigen.

Het wordt afgeraden om haarmaskers of intensieve haarbehandelingen te gebruiken om mee te wassen. Deze producten zijn te zwaar en niet geschikt om meerdere keren per week te gebruiken.

Als je de perfecte conditioner voor je haar hebt gevonden, maak je je haar nat, spoel je het één keer uit en verdeel je de co-wash of conditioner door het haar. De hoeveelheid product die je nodig hebt hangt af van de lengte van je haar en hoe rijk de formule is. Masseer de conditioner ongeveer 5 minuten door het haar - van de wortels tot de punten - ongeveer zoals je met een shampoo zou doen.

De masserende bewegingen reinigen het haar zachtjes - het product zal de vuildeeltjes oppakken die aan het haar en de hoofdhuid vastzitten. Laat de conditioner nog een paar minuten intrekken voordat je het product grondig uitspoelt.

Dit proces kan indien nodig worden herhaald.

Af en toe kan een intensievere reiniging worden uitgevoerd: een wekelijkse scrub of reiniging met een shampoo en conditioner om de 2 weken is een goede afwisseling, afhankelijk van je haartype.

Het wordt aanbevolen om het haar af en toe te "verhelderen (clarify)". Productophoping kan leiden tot dofheid, jeuk of zelfs schilferigheid, en de co-wash methode heeft misschien niet hetzelfde, gebruikelijke effect. Het haar verhelderen kan dit verhelpen. Hiervoor kun je een CGM-kalk of verhelderende shampoo gebruiken.

Je kunt ook een mix van water en biologische appelciderazijn gebruiken om het haar te verhelderen, productresten te verwijderen en de hoofdhuid en het haar te reinigen. Deze oplossing voorziet het haar van voedingsstoffen die het er gezond doen uitzien.

De Squish to Condish techniek

In wezen verwijst de techniek naar het samenpersen van de conditioner in het haar met water. Dit zorgt voor intense hydratatie en definieert tegelijkertijd de krullen.

Gebruik hiervoor je gebruikelijke conditioner of co-wash. Een kleine hoeveelheid is meestal voldoende. Met een beetje oefening kom je er snel achter hoeveel conditioner je eigenlijk nodig hebt.

De STC-methode wordt toegepast op pas gewassen, ontward haar. Verdeel een kleine hoeveelheid conditioner door nat haar.

Buig je hoofd naar voren en laat je haar naar beneden hangen. Het moet nog nat zijn en aanvoelen als zeewier - wat bekend staat als "zeewierhaar": dikke, natte lokken die zacht en plakkerig zijn. Als dat niet zo is, voeg dan wat conditioner toe.

Vang met je handen wat water van de douche op.

Leg je haar in je handen en kneed het water zachtjes ondersteboven van beneden naar boven. Beweeg je handen met lichte, knedende bewegingen om het water op het haar te kneden. Je zult een knisperend geluid horen als je dit doet.

Ga door met deze bewegingen aan de zijkanten, achterkant en voorkant van het hoofd.

Als er nog steeds pluizen of klitten zijn, herhaal je de techniek.

De methode is voltooid als het haar niet langer druipt van het water en er gedefinieerd uitziet zonder pluis.

Als dat niet het geval is, experimenteer dan met wat meer water of minder/meer conditioner tot je tevreden bent met het resultaat.

Bij deze methode hoeft de conditioner niet uitgespoeld te worden. Deze techniek zorgt voor een gelijkmatige verdeling van de conditioner terwijl individuele haarstrengen worden gebonden en gedefinieerd.

Volg op met een krulversterkende gel. Een leave-in haarverzorgingsproduct is niet langer nodig.

Laat tot slot de krullen natuurlijk drogen of gebruik de ploptechniek. Het natuurlijk drogen van het haar na gebruik van de STC kan iets langer duren dan normaal door de overvloed aan water die in het haar is gewerkt. De krullen zullen er echter gedefinieerder en minder pluizig uitzien, en daardoor minder volumineus.

Opmerkingen:

Heeft het verhelderen van het haar de structuur en het uiterlijk niet verbeterd? Dan zijn de gebruikte producten mogelijk te zwaar voor je haartype, of heeft het haar tijd nodig om te wennen aan de formules die gebruikt worden voor co-washing. Het haar kan een paar weken nodig hebben om te wennen aan de overstap van shampoo naar co-washing producten. Investeren in deze methodes en producten is het uiteindelijk wel waard.

Het is ook belangrijk om op te merken dat het haar niet te vaak verhelderd moet worden. Dit kan schade veroorzaken.