Urtekram - al bijna 50 jaar gedreven door de liefde voor de natuur

Urtekram - al bijna 50 jaar gedreven door de liefde voor de natuur

Deze week gaan we het Deense merk Urtekram nader bekijken, dat al bijna een halve eeuw toonaangevend is op het gebied van duurzaamheid.

URTEKRAM: de naam zegt het al

URTE is het Deense woord voor kruiden en is representatief voor de vele kruideningrediënten die in de producten worden gebruikt. KRAM verwijst op zijn beurt naar de oorsprong van het bedrijf als een kleine reformwinkel in Kopenhagen, maar betekent ook 'knuffel' in het Deens. Voor het bedrijf betekent dit de liefdevolle omhelzing van de natuur, maar ook de omhelzing die de producten bieden aan iedereen die ze gebruikt.

Al bijna 50 jaar natuurcosmetica van topkwaliteit

Het succesverhaal van URTEKRAM begon in 1972. In dat jaar werd de zogenaamde "Urtekræmmer" opgericht in Kopenhagen. Het was een soort reformwinkel die zich tot doel had gesteld ecologisch verantwoorde producten aan te bieden en duurzaamheid alsook de principes van fair trade centraal te stellen in het assortiment. Het was voor die tijd buitengewoon innovatief, omdat niet veel mensen zich met deze dingen bezighielden.

Het succes kwam echter al snel en bevestigde de enorme waarde van het concept. Al snel werd de vraag zo groot dat een eigen productielocatie nodig was. In 1989 verhuisde het bedrijf daarom naar het Deense Nodjutland, waar URTEKRAM nog steeds is gevestigd.

In Scandinavië is URTEKRAM een van de bekendste fabrikanten van kruiden, voeding en lichaamsverzorgingsproducten. Tegenwoordig produceren ongeveer 140 werknemers de haar-, huid- en tandverzorgingsproducten van het merk.

De natuurcosmetica van URTEKRAM

De cosmetica en lichaamsverzorgingsproducten van Urtekram kenmerken zich door hun extreem hoge kwaliteit. Daarnaast worden de producten continu doorontwikkeld, omdat URTEKRAM ervan overtuigd is dat de biologische weg de juiste weg is.

Alle cosmetische producten van URTEKRAM zijn gecertificeerd door de Vegan Society en zijn daarom gegarandeerd vrij van dierlijke ingrediënten zoals bijenwas. Daarnaast is er een van de strengste biologische certificeringen in de cosmetica-industrie, de COSMOS ORGANIC standaard van Ecocert. Deze norm schrijft voor dat minimaal 98% van de ingrediënten van natuurlijke oorsprong moet zijn. URTEKRAM overtreft deze norm vaak en slaagt er bij veel producten zelfs in dat 100% van de ingrediënten van natuurlijke oorsprong is. Hierdoor is men verzekerd van een eenvoudige en veilige afbreekbaarheid van de producten.

Vanwege de strikte, zelfopgelegde richtlijnen zijn de producten uiteraard ook vrij van

  • Parabenen
  • Siliconen
  • Minerale olie
  • Synthetische kleuren, geuren en conserveermiddelen

Bij de productie hecht URTEKRAM veel belang aan het zorgvuldig omgaan met milieu, mens en natuur.

Duurzame verpakkingen met bioplastics

Naast natuurlijke, duurzame ingrediënten biedt URTEKRAM al geruime tijd een alternatief voor conventionele verpakkingen. Inmiddels bestaat 85% van de verpakkingen in het assortiment uit plantaardige grondstoffen.

Het gaat hierbij om afval dat ontstaat bij de verwerking van suikerriet. De afvalstoffen worden via verschillende verwerkingsmethoden omgevormd tot plantaardig plastic dat gemakkelijk gerecycled kan worden via de professionele aanvoerkanalen (yellow bin & Co.).

Het gebruik van dit plantaardige plastic beschermt het klimaat en het milieu omdat er als het ware een omgekeerd broeikaseffect is. Elke ton suikerriet neemt ongeveer twee ton CO2 uit de atmosfeer op. Aangezien dit afvalproducten zijn die verder worden verwerkt, is er bovendien geen invloed op de voedselproductie. URTEKRAM werkt er hard aan om de verpakking van het hele assortiment volledig duurzaam te maken.

shopcategory.1205.link} "> Hier vindt u ons grote assortiment URTEKRAM-producten , die we in de Ecco Verde online shop hebben.