Wat zijn comedogene ingrediënten?

Wat zijn comedogene ingrediënten?

De comedogeniteit van een stof geeft aan hoe groot de kans op huidonzuiverheden is bij gebruik. Dit is vooral belangrijk voor mensen met een vette of gemengde huid.

Wat betekent comedogeen?

Zeer weinig mensen zijn vertrouwd met de term "comedogeen". Geen wonder, want de term wordt in het alledaagse taalgebruik helemaal niet gebruikt. Kortom, de term comedogeniteit beschrijft de eigenschap van een ingrediënt of product om de poriën te verstoppen, wat vervolgens kan leiden tot puistjes en mee-eters.

Leiden comedogene producten altijd tot puistjes?

Nee. De comedogeniteit van een ingrediënt geeft niet aan of het al dan niet tot onzuiverheden leidt. Ingrediënten en producten kunnen niet worden onderverdeeld in "comedogeen" en "niet-comedogeen". In plaats daarvan gaat het meer om een waarschijnlijkheidsschaal waarop alle producten staan. Sommige stoffen zijn meer comedogeen, andere minder.

Maar dat betekent niet dat een zeer comedogeen product ook daadwerkelijk tot puistjes leidt. Iedereen is immers anders en dus reageert de huid altijd anders. Testen is de boodschap!

Een comedogeniteitsschaal (zie hieronder) is handig voor mensen die constant worstelen met een onzuivere huid. Misschien gebruik je een comedogeen product dat het probleem veroorzaakt en zonder het te weten.

Hier is een voorbeeld: Kokosolie is vrij sterk comedogeen, maar kan wonderen verrichten op een droge huid, zonder huidvlekken. Deze kunnen echter optreden bij gebruik van kokosolie op een vette huid.

Plantaardige oliën: ook comedogeen

Veel comedogene ingrediënten komen niet voor in natuurlijke cosmetica. Er zijn talloze synthetische stoffen die in conventionele cosmetica zitten en die een comedogeen effect hebben. Waaronder B. PEGS of siliconen, verschillende synthetische oppervlakte-actieve stoffen maar ook vetten op basis van minerale olie. Geen van deze stoffen komt voor in natuurlijke cosmetica.

Alleen omdat een stof natuurlijk is, wil nog niet zeggen dat het je huid niet kan beschadigen. Veel plantaardige oliën zijn ook comedogeen. Deze oliën worden natuurlijk in veel natuurlijke cosmetische producten gebruikt omdat ze de huid intensief verzorgen. Maar ze kunnen de poriën verstoppen. Het enige dat hier helpt, is het uitproberen. Hoe beter je de eigen huid ken, hoe gemakkelijker het wordt om stoffen te vermijden die puistjes veroorzaken. In het begin kun je je aan lijsten houden als het gaat om het uitproberen en testen van verschillende producten.

Comedogeniteitsschaal voor verschillende plantaardige oliën

Vooral mensen met een gecombineerde huid of een eerder vette huid moeten letten op de comedogeniteit van ingrediënten en producten. Hier is een lijst met enkele ingrediënten en hun comedogene effecten. Hoe hoger het cijfer, hoe meer comedogeen.

  1. Stof:
    Arganolie
    Bijenwas
    Granaatappelzaadolie
    Rozenbottel olie
    Jojoba olie
    Neem olie
    Shea butter
    Zonnebloemolie
    Squalaan
    Druivenpitolie
    Wilde rozenolie
  2. Stof:
    Olijfolie
    Perzikpitolie
    Sesamolie
  3. Stof:
    Cacaoboter
    Kokos boter
    Kokosnootolie
  4. Stof:
    Lijnzaadolie

Kokosolie: goed of slecht?

Kokosolie is een tweesnijdend zwaard voor onze huid. Enerzijds heeft het prachtige huidverzorgende eigenschappen, maar anderzijds heeft het een relatief sterk comedogeen effect. De reden hiervoor is dat kokosolie door zijn samenstelling niet echt in de huid trekt, maar juist een laagje op de huid vormt. Dus wat nu?

Nogmaals, hoe reageert je huid op kokosolie? Je moet het uitproberen. Zijn er geen oneffenheden tijdens het gebruik? Dan verdraagt je huid het goed en kun je het zonder aarzelen gebruiken.

Vooral mensen met een normale, gevoelige of acnegevoelige huid kunnen meestal zonder problemen kokosolie verdragen. Omdat het een antibacteriële werking heeft, is het zelfs zeer geschikt voor de behandeling van acne.

Kortom, mensen met een vette huid, een gemengde huid of een zeer droge huid (kokosolie voorkomt de opname van water en lipiden) moeten voorzichtig zijn met kokosolie.

Maar zoals ik al zei: testen is weten!