Biologische Versus Gecertificeerde Cosmetica

Biologische Versus Gecertificeerde Cosmetica

Niet alle "groene" cosmetica is duurzaam

Niet alleen natuurlijke ingrediënten, maar helaas ook greenwashing, zijn een trend. Natuurlijke ingrediënten worden steeds vaker gepromoot en veel certificaten beloven een "groene" en "schone" aanpak. Het is echter de moeite waard om de certificeringen, ingrediëntenlijsten en verpakkingen nader te bekijken - omdat niet alles dat wordt geadverteerd als "groen" en "schoon" goed voor jou en de natuur is.

Demeter versus Biologisch

Demeter wordt wereldwijd beschouwd als de oudste en strengste biologische certificering. In tegenstelling tot conventionele biologische labels inspecteert en certificeert Demeter de grondstoffen, verwerking en verpakking van elk product. Ook staat Demeter de toevoeging van conventionele ingrediënten niet toe, wat bij verschillende andere biologische cosmetica wel het geval is. Minimaal 90% van de gebruikte grondstoffen moet voldoen aan de Demeter-criteria en de overige 10% moet minimaal van biologische kwaliteit zijn. Daarentegen worden veel "natuurlijke" producten als biologisch beschouwd zodra 1 ingrediënt biologisch wordt geproduceerd, terwijl de rest afkomstig is van conventionele productie. Veel logo's - van veganistisch tot microplasticvrij - worden verondersteld te identificeren als "groene" cosmetica. Vaak is dit echter niet het geval.

Wat zit er niet in?

Wat een productformule niet bevat, is minstens zo belangrijk als de ingrediënten die er wel in zijn verwerkt. Vaak worden in natuurlijke cosmetica dubieuze stoffen gebruikt om het product betaalbaarder te maken, of om schuimvorming en geur te verbeteren. Stoffen, zoals derivaten van minerale olie, kunnen een negatieve invloed hebben op de huidbarrière, terwijl bepaalde geurstoffen irritatie kunnen veroorzaken. De milieueffecten zijn net zo ernstig, bijvoorbeeld ontbossing van het regenwoud voor palmolieplantages. Microplastics - in de vorm van vloeibare microplastics - komen ook voor in veel cosmetische producten en douchegels, die in onze watervoorziening terechtkomen.

Terwijl de meeste certificeringen voor natuurlijke cosmetica additieven toestaan die niet als schadelijk zijn geïdentificeerd, hebben cosmetica van Demeter een "positieve lijst". Deze lijst bevat alle additieven waarvan is bewezen dat ze geen negatieve effecten hebben op mens, dier of milieu en daarom zijn goedgekeurd voor gebruik bij de productie van Demeter-cosmetica.

Duurzame verpakkingen

Niet alles wat "groen" is, is goed voor het milieu. Hoewel veel bedrijven een belangrijke stap zetten richting duurzame verpakkingen, zijn niet alle alternatieven automatisch milieuvriendelijk. Zo vraagt ‘groen plastic’ vaak om grote stukken cultuurgrond voor grondstoffen, zoals suikerriet. Dit plastic wordt vaak gemaakt van hernieuwbare grondstoffen, maar is niet biologisch afbreekbaar en uiteindelijk niet beter dan conventioneel plastic.

Holistisch duurzame cosmetica vertrouwt daarom op herbruikbare grondstoffen, zoals glas of aluminium. Deze hebben een zeer hoog recyclingpercentage en kunnen bijna oneindig worden hergebruikt als ze weer in de grondstofkringloop komen.

Biologisch, zoals het hoort

Vanwege de hoge eisen van Demeter zijn er slechts een handvol cosmetische lijnen die dit keurmerk hebben gekregen. De Oostenrijkse lijn voor biologische druivencosmetica, dieNikolai, is een van deze holistisch duurzame cosmeticamerken en gaat zelfs nog een stap verder: de meeste ingrediënten zijn rechtstreeks afkomstig van Nikolaihof, de eigen biodynamische wijngaard van Wachau, wat betekent dat de transportroutes voor de grondstoffen bijzonder kort zijn. De producten zijn volledig vrij van palmolie, microplastics en kunstmatige geur- en conserveringsmiddelen. Hierdoor zijn de ingrediëntenlijsten kort en worden de producten goed verdragen. Ze zijn verpakt in recyclebare materialen die resulteren in een zo laag mogelijke klimaatvoetafdruk.