Donatieactie voor Internationale Vrouwendag

Donatieactie voor Internationale Vrouwendag

Steun voor vrouwelijke vluchtelingen

Ter ere van Internationale Vrouwendag doneren we van 8 maart t/m 10 maart €1 van elke bestelling aan het Women on the Run-initiatief van de UNHCR, de VN-vluchtelingenorganisatie.

Women on the Run

82,4 miljoen mensen zijn wereldwijd op de vlucht, de meesten binnen hun eigen land. De helft van hen zijn vrouwen en meisjes. De huidige situatie in Oekraïne toont ons op drastische wijze hoe snel vluchten het laatste redmiddel kan worden om uit een zorgwekkende situatie te ontsnappen, zelfs in Europa. 68% van de ontheemden komt uit slechts 5 landen: Syrië, Venezuela, Afghanistan, Zuid-Sudan en Myanmar. In veel gevallen zijn het de vrouwen en meisjes die er het meest door worden getroffen. Zo was 80% van de binnenlandse ontheemden in Afghanistan in 2021 vrouw en kind.

85% van de vluchtelingen wordt opgevangen door lage-inkomenslanden. Vluchtelingen die Europa bereiken, worden vaak geconfronteerd met een realiteit die heel anders is dan het 'beloofde land' waarop ze hadden gehoopt. Veel mensen komen terecht in vluchtelingenkampen zonder toestemming om te werken of de mogelijkheid om in de toekomst werkpapieren te krijgen. Voor velen eindigt deze reis in slavernij of seksuele uitbuiting door een gebrek aan andere mogelijkheden om in hun onderhoud te voorzien.

Zorgwekkende levensomstandigheden

Vluchtelingen worden geconfronteerd met seksueel geweld, onveilige huisvesting, gebrek aan toegang tot hygiënische producten en voedselschaarste. De COVID-19-pandemie maakt het moeilijk om hulp te verlenen en te zoeken, en heeft grote gevolgen gehad voor de arbeidsmarkt voor lage inkomens, waardoor meer gezinnen tot armoede zijn vervallen. Waar de armoede toeneemt, nemen helaas ook de gevallen van gedwongen huwelijken, kinderarbeid en mensenhandel toe. Bovendien hebben sommige jonge vrouwen hun opleiding moeten opgeven om werk te zoeken.

Waarom vrouwen vluchten

Vrouwen zijn vaak om dezelfde redenen ontheemd als mannen: vanwege hun politieke overtuiging, geloof of het behoren tot een etnische of sociale groep. Vrouwen worden ook geconfronteerd met een aantal omstandigheden waardoor zij moeten vluchten die mannen niet hebben, zoals: seksuele uitbuiting, genitale verminking van vrouwen, gedwongen huwelijken of huiselijk geweld.

Vrouwen die hun huis of land ontvluchten, reizen vaak met hun kinderen of terwijl ze zwanger zijn. Zij hebben gebrek aan toegang tot hygiënische producten, luiers of medische zorg. Hulporganisaties spelen een zeer centrale rol door ervoor te zorgen dat zwangere vrouwen op de vlucht geboorteakten voor hun kinderen krijgen, zodat zij niet stateloos worden. De UNHCR zorgt ervoor dat vrouwen hun nationaliteit kunnen doorgeven aan hun kinderen en dat er in asielprocedures voldoende rekening wordt gehouden met de behoeften van vrouwen.

UNHCR richt zich specifiek op de behoeften van vrouwen door te zorgen voor veilige onderkomens en aparte sanitaire voorzieningen. Ze organiseren ook programma's om vrouwelijke vluchtelingen te helpen hun leiderschapsvaardigheden te verbeteren, toegang te krijgen tot onderwijs en hun kansen te vergroten.

We doneren €1 per bestelling geplaatst op 8 t/m 10 maart aan de UNHCR om vrouwelijke vluchtelingen te steunen.

Of gebruik de officiële UNHCR donatie rekening (gevestigd in Oostenrijk) als je direct wilt doneren:

UNHCR Rekening 0958 3600 300 via Bank Austria, bankcode 12000:

IBAN: AT 3911 0000 95836 00300

BIC: BKAUATWW

Betalingskenmerk: "Women on the Run".

________________________________________________________________________________

UPDATE:

WIJ ZEGGEN DANKJEWEL!

Het is met veel plezier dat we het resultaat van de inzamelingsactie voor Internationale Vrouwendag kunnen aankondigen. Voor elke bestelling die tussen 8 en 10 maart is geplaatst, heeft Ecco Verde met jouw hulp €1 gedoneerd.

In totaal komt dit neer op € 6.237,- die wij aan UNHCR mogen schenken ter ondersteuning van de programma's voor vluchtende vrouwen!