Etherische oliën voor zelfgemaakte cosmetica

Etherische oliën voor zelfgemaakte cosmetica

Essentiële oliën zijn niet beperkt tot alleen als geurstoffen. Deze krachtige essences kunnen worden gebruikt in cosmetica en leveren de huid waardevolle voedingsstoffen.Een waarschuwing: etherische oliën mogen nooit onverdund gebruikt worden als ze op de huid worden aangebracht.

Waarom etherische oliën gebruiken in cosmetica?

Essentiële oliën worden voornamelijk gebruikt in natuurlijke cosmetica vanwege hun ontstekingsremmende, antibacteriële en antivirale eigenschappen. Ze dienen ook als natuurlijke conserveermiddelen. Naast al deze voordelen hebben etherische oliën een positief effect op het menselijk organisme.

Het is belangrijk op te merken dat de kwaliteit van essentiële oliën van vitaal belang is wanneer ze worden gebruikt voor zelfgemaakte cosmetica. Alleen zuivere etherische oliën zullen de hierboven vermelde positieve effecten hebben, dus wordt geadviseerd voorzichtig te zijn met de selectie van de gekozen essentiële oliën. Oliën kunnen irritatie of zelfs allergische reacties veroorzaken.

Essentiële oliën zijn zeer effectieve stoffen die verschillende effecten hebben:

De geur die afkomstig is van de olie beïnvloedt het limbische systeem in de hersenen, b.v. door gevoel te verwerken. Daarom hebben sommige oliën een stemmingsverbeterend effect.

Afzonderlijke moleculen worden via de huid in de bloedbaan getransporteerd, waar ze in het celmembraan worden geïntegreerd, waardoor lichamelijke processen worden beïnvloed. Als gevolg hiervan kunnen deze moleculen de vernieuwing van cellen bevorderen of de metabolische processen stimuleren.

Tips voor zelfgemaakte cosmetica:

Ten eerste wordt aangeraden om te voorkomen dat etherische oliën in contact komen met de slijmvliezen of de ogen. Vermijd ook het aanbrengen van essentiële oliën op de huid in onverdunde toestand. Draag altijd beschermende kleding, zoals handschoenen en een veiligheidsbril. Het concentratieniveau van etherische oliën mag niet hoger zijn dan 0,5%.

De volgende groep mensen moet het gebruik van etherische oliën vermijden, omdat deze kunnen leiden tot allergische reacties:

  • Mensen met allergieën
  • Mensen die vatbaar zijn voor epilsepsie
  • Zwangere vrouw
  • Baby's en kinderen
  • Ouderen en/of mensen met een verzwakt immuunsysteem
  • Mensen met een hoge bloeddruk
  • Raadpleeg je dermatoloog voordat je etherische oliën gebruikt.

Hieronder hebben we gedeeltelijk de etherische oliën vermeld die over het algemeen goed worden verdragen door de huid, die slechts een laag risico laten zien op mogelijk irritatie. Er wordt echter gewaarschuwd dat allergische reacties nog steeds kunnen optreden.

Gebruik voor:

Geschikte oliën:

Normale huid

lavendel

roos

rozenpelargonium

Vettige huid, en combinatiehuid

cistrose

mirte

rozenpelargonium

vetiver

Problematische huid & acne

manuka

mirre

mirte

rozenhout

theeboom

Droge of rijpe huid

wortelzaad

linaloë

roos

rozenpelargonium

rozenhout

vetiver

wierook

ylang-ylang

Geïrriteerde huid

benzoë siam

immortelle

manuka

patchouli

rozenpelargonium

duizendblad

Cellulitis

bloedsinaasappel

niaouli

palmarosa

rozemarijn

sandelhout

jeneverbes

cypres