Zonverzorging in de winter

Zonverzorging in de winter

Goed beschermd tijdens het koude seizoen

De dagen worden korter en de intensiteit van de zon wordt minder. Maar hoewel de zon in de herfst en winter niet zo constant schijnt als in de zomer, bereiken de UV-stralen nog steeds het aardoppervlak. Bescherming tegen de zon is daarom niet alleen beperkt tot de zomer - de huid moet ook in de winter goed beschermd worden tegen UV-straling.

Of je nu gaat skiën, snowboarden of wandelen - vooral je gezicht en lippen hebben voldoende bescherming tegen de zon nodig, zelfs in de winter. Een goede zonnecrème is daarom essentieel. Ook al voelt de zon in de winter niet zo warm aan, de UVB- en UVA-intensiteit neemt met ongeveer 20 procent toe met elke 100 meter hoogteverschil. Dit betekent dat het risico op zonnebrand op een winterdag in de bergen vaak hoger is dan op een zomervakantie aan het strand. Bovendien weerkaatst sneeuw tot 90 procent van de UV-stralen, zodat deze de huid ook van onderen en van opzij bereiken.

Welke beschermingsfactor heb ik nodig?

In de sneeuw en de bergen moet je een zonnebrandcrème met SPF gebruiken. Daarnaast is het vooral bij lagere temperaturen belangrijk om een zonnebrandcrème met een laag watergehalte te gebruiken om de huid te beschermen tegen de kou.
Vergeet je lippen niet: ze hebben geen talgklieren en ook geen eigen zonbeschermingsfunctie. Een vochtinbrengende crème voor de lippen met UV-bescherming is daarom op elke hoogte aan te raden.

Hoe voorkom je een vettig zonnebrandgevoel in verwarmde ruimtes

Een dikke laag zonnebrandcrème beschermt ook tegen de kou - de laag crème wordt echter vaak als zeer onprettig ervaren in een warme cabine, omdat de huid eronder begint te zweten. Het is daarom het beste om de crèmelaag met een zachte doek te verwijderen en voor de volgende afdaling een nieuwe laag aan te brengen.