Curly Girl-methode met natuurlijke cosmetica: Natuurlijk mooie krullen

Curly Girl-methode met natuurlijke cosmetica: Natuurlijk mooie krullen

Met de Curly Girl-methode kun je je krullen perfect laten uitkomen en er een eyecatcher van maken. Natuurlijke haarverzorging is perfect hiervoor!

Mooie, sterke en gezonde krullen zijn niet gemakkelijk te bereiken. Tot slot hebben krullen de neiging om uit te drogen en lusteloos te hangen. De Curly Girl-methode is een manier om dit probleem aan te pakken. Het doel is natuurlijke krullen optimaal te verzorgen zodat ze sterk zijn en blijven.

Het doel is om glanzende en veerkrachtige natuurlijke krullen te krijgen zonder producten met haarbeschadigende ingrediënten te gebruiken - een ideaal gebied voor natuurlijke haarverzorging.

Verhaal

De Curly Girl-methode is in 2001 ontwikkeld door kapper Lorraine Massey in haar boek Curly Girl: The Handbook. (hoewel er al verschillende vergelijkbare varianten zijn geweest). Het boek werd al snel een bestseller omdat steil haar in de vroege jaren 2000 dominant was.

Voor wie is deze methode geschikt?

De Curly Girl-methode is geschikt voor alle mensen met sterke krullen. Juist deze krullen zijn erg gevoelig en hebben daarom een speciale behandeling nodig. Maar ook mensen met minder krullen kunnen er baat bij hebben.

Als je je aan de methode houdt (of aanpassingen daarvan die zijn aangepast aan het haartype en kapsel), zorgt het voor gezond ogende en mooi vallende natuurlijke krullen.

Waarom vasthouden aan deze methode?

Iedereen ontwikkelt in de loop van de tijd een specifieke verzorgingsroutine voor zijn eigen haar. Voor de meeste mensen ontstaat dit echter gewoon automatisch in de loop van de tijd zonder er veel over na te denken. Er zijn momenten waarop de haarverzorgingsroutine die we al jaren gebruiken, onbewust ons haar beschadigt. Voor mensen met krullend haar is deze methode een goede gids om iets goeds voor je eigen haar te doen.

Dingen om te vermijden

Om ervoor te zorgen dat de krullen echt sterk en gezond zijn, zijn er een paar dingen die je moet vermijden. Volgens de Curly Girl-methode zijn dit:

 • Shampoo
 • Warmte
 • Droog haar borstelen
 • Parfum
 • Sulfaten
 • Siliconen
 • Alcohol

In 5 stappen naar mooie krullen

Bij de Curly Girl-methode draait alles om het maximaal verzorgen van je eigen natuurlijke krullen. Eerst moet je het haar in zijn natuurlijke staat terugbrengen, dat wil zeggen alle resten van siliconen uitwassen. Schrik niet: in het begin kan het haar er broos en gebroken uitzien omdat het even duurt voordat het een natuurlijke beschermlaag heeft opgebouwd.

Dan zijn er in principe nog maar drie stappen te volgen:

 • Wassen
  Oorspronkelijk werd helemaal afgezien van shampoo en werd het haar alleen met conditioner gewassen, zodat het goed van vocht werd voorzien. De conditioner wordt zachtjes in de hoofdhuid en het haar gemasseerd en daarna uitgespoeld met koud water.
 • Zorgen
  In de volgende stap wordt een voedende conditioner gebruikt om het haar te voeden. Nu kan het haar ook ontward worden. Let op: Het haar mag nooit worden ontward als het droog is. Daarna wordt de conditioner weer uitgespoeld met koud water.
 • Drogen en stylen
  Zolang het haar nog vochtig is, kun je nu styling- en verzorgingsproducten naar wens gebruiken – van leave-in conditioner tot krulgel. Kneed het product naar keuze goed door je haar. Om te drogen, wikkel je je haar in een t-shirt, handdoek of in een microvezeldoek. Laat het dan drogen. Klassieke luchtdroging is ook een alternatief. Slechts twee dingen zijn belangrijk: ga nooit met je vingers door je haar en droog het nooit af met hitte, bijvoorbeeld een föhn.

Welke producten zijn geschikt voor de curly girl methode?

Hier willen we je kennis laten maken met enkele natuurlijke cosmetische haarverzorgingsproducten die uitstekend geschikt zijn voor deze methode:

- Essere CoW Cane Sugar and Cornflower Washing Conditioner: Deze wasconditioner reinigt het haar zonder te schuimen en werkt tegelijkertijd als een voedende conditioner.

-Urtekram Nordic Berry Conditioner: Deze conditioner hydrateert beschadigd haar en heeft een regenererende werking.

- Domus Olea Toscana UNDICI 3in1 Haarmasker: Dit 3-in-1 haarmasker hydrateert het haar, beschermt het tegen uitdroging en temt het haar.

- Gyada Cosmetics Curl Styling Cream: Deze styling cream is speciaal ontwikkeld voor krullen en is een leave-in product.

- Biofficina Toscana Defining Curl Lotion: Stylet en beschermt het haar tegen oxidatieve stress en zon- en zoutschade.

- Hands On Veggies Bio Leave-In Conditioner voor Krullend Haar: Voor veerkracht en zijdezachte glans is deze biologische conditioner met bamboe-extract de perfecte keuze.

- Urterkram Aloë Vera Spray Conditioner: Deze conditioner verzorgt en beschermt het haar op natuurlijke wijze met suikerbietenextract en maïszetmeel.

- Gyada Cosmetics Modellerende Krulgel met Definitie-Effect: Deze krulgel temt zelfs weerbarstige krullen, geeft glans en heeft een anti pluis-effect.